środa, 31 maja 2017

Komory do mrożenia

Szokowe mrożenie

Sporo towarów spożywczych ma stosunkowo krótki termin spożycia i musi być wykorzystana dość szybko, jeżeli ma zachować własne walory odżywcze i smakowe. Zbyt długie przechowywanie żywności w nieodpowiednich warunkach ma możliwość nawet sprawić, że będzie dla nas trująca.

Lodówka daje możliwość na przedłużenie czasu przechowywania, niemniej jednak jednym z najbardziej niezawodnych metod utrwalania żywności jest jej zamrażanie.

Jeśli zależy nam na uniknięciu przykrych skutków ubocznych zamrażania, takich jak zmiana koloru, smaku, zapachu i wartości odżywczych, należy zainwestować w szokowe mrożenie, które minimalizuje negatywny wpływ obniżenia temperatury na produkty. Im szybciej zamrozimy ryby lub owoce, tym mniej znajdzie się wewnątrz kryształków lodu, które mogą po odmrożeniu zmodyfikować ich konsystencję. Dlatego szokowe schładzanie jest niezbędną inwestycją dla przedsiębiorstw gastronomicznych, oferujących catering lub restauracji.

W przypadku utrudnionych i niesystematycznych dostaw szokowe mrożenie może w dużym stopniu ułatwić kontrolowanie restauracją. Tak zmrożone warzywa, mięsa, owoce i inne składniki mogą czekać dowolnie długo na to, aż będą przydatne do przyrządzenia dania i być aktualnie jakości porównywalnej z tą, jaką mają produkty świeże. Urządzenia służące do szokowego schładzania są w dodatku stosunkowo łatwe w obsłudze.

To wszystko stwarza, że szokowe schładzanie, jak żadna inna forma utrwalania żywności, daje możliwość na racjonalne gospodarowanie zasobami przy minimalizacji wszelkich skutków ubocznych zamrażania.

Sprawdź: kontener chlodnia używane.