wtorek, 27 kwietnia 2021

Zioła doniczkowe

Prawdopodobnie nikt z nas nie wyobraża sobie zdrowej i smacznej kuchni bez ziół. Dosłownie te podstawowe nadają naszym potrawom niesamowitego smaku i aromatu, zatem warto uprawiać je własnymi siłami. Świeże zioła są zdecydowanie bardziej intensywne w smaku niż zioła suszone.

Świeże zioła są też bardzo zdrowe, gdyż zawierają dużo olejków eterycznych. Majeranek w doniczce perfekcyjnie się sprawdzi, bo jest często stosowany do różnych potraw i nadaje im lekkiego ziołowego smaku oraz zapachu, a prócz tego ułatwia trawienie. Majeranek jest łatwy w uprawie i można hodować go wręcz na każdym kroku. Kupując majeranek w doniczce dostajesz sadzonkę składającą się z kilku albo kilkunastu małych roślinek majeranku. Sadzonkę tę wystarczy umieścić w słonecznym miejscu i systematycznie podlewać tak, żeby ziemia przenigdy nie wyschła w pełni. Majeranek jest delikatną rośliną, zatem brak stosownej ilości wody może spowodować jego pokładanie się. Jeśli zamierzasz temu zapobiec, powinno się systematycznie dozować podlewanie. Melisa w doniczce jest dużo bardziej odporna na wahania wilgotności podłoża. Nawet po kilku dniach bez wody zachowuje zdrowie, chociaż może więdnąć. Kiedy otrzyma solidną dawkę wilgoci, jej naturalny turgor wraca i pojawiają się młode listki. Jak widzisz, zioła nie są skomplikowane w uprawie i poradzi sobie z tym właściwie każdy. Początki mogą sprawiać trochę trudności i będziesz się musiał sporo dowiedzieć na temat pielęgnacji ziół, niemniej jednak po jednym roku uprawy wszystko stanie się jasne, a zioła zagoszczą w twojej kuchni na stałe i będą to zioła z własnej uprawy.
Polecamy: pietruszka w doniczce.